Hemstädning – Tips på städning rum för rum

checklista för hemstädning

Hemstädning är ett heltidsjobb och någonting som behöver skötas ordentligt. En av våra favorittips för att bryta ned en så stor uppgift, är att undersöka vad som behöver göras i varje rum. Du måste inte göra allt på detta sätt, en del uppgifter behöver göras dagligen och andra en gång i veckan. Däremot hjälper det dig att formulera en generell plan för hushållsunderhållet om du ser på vad som behöver göras rum för rum.

Hemstädning – 7 tips på hur du bäst städar alla rum

Det jag brukar göra är att titta på vilka rum som behöver städas. Sedan bryter jag ned uppgifterna för de enskilda rummen. Då kan du skapa en checklista över vad som krävs, så du vet att du inte missar någonting när det gäller en daglig, veckovis och månadsvis plan på hemstädning. Här är mina tips på hemstädning för som behöver städas och rengöras baserat på rum för rum. Kontakta vårt städföretag i Halmstad för mer städservice.

Badrumsstädning

Badkaret och duschen är två stora utmaningar som bör bemötas först. Håll utkik efter mjöldagg eller mögel. Mögel i badkaret eller duschen måste tas om hand snabbt innan det sprids. Härnäst städas toaletten, inuti och utanpå. Ta sedan hand om handfatet och områdena runtomkring, och glöm inte speglar, stänkskydd och hyllor. Avsluta det hela med golvet; ta bort damm och hår med dammsugaren eller en dammtrasa. Vi rekommenderar att använda ett desinfektions- eller multianvändningsmedel för golvet.

Köksstädning

Kylen och ovansidan av köksluckorna tenderar att vara utmanande. Du vill hålla ytorna rena regelbundet. Se till att du kommer åt under de köksapparater som du vanligtvis kanske torkar runtomkring. Ugnen behöver rengöras regelbundet, annars blir det bara en allt större och svårare uppgift. Mikron är en annan apparat som är enkel att underhålla, om det görs regelbundet. Mitt råd är att lägga citronskivor i en skål med vatten och värma på hög effekt under 3 minuter. Torka sedan insidan med en pappershandduk eller en torr trasa.

Städa sovrummet

Byt lakanen åtminstone en gång i veckan, eller två gånger om du bor på ett varmt ställe eller under sommaren. Regelbunden tvättning av lakanen på hög värme tar död på kvalster. Damma av regelbundet, dra tillbaka överkastet och vädra medan du tar en dusch och äter frukost. Det hjälper till att sänka luftfuktigheten i rummet, och resulterar i en minskning av kvalster.

Rengöra hemmakontoret

Datorer är dammagneter. Tangentbord kan snabbt bli täckta av smulor och bakterier. Dammsugare med rätt verktyg hjälper till att komma åt de små mellanrummen på tangentbordet. Alternativt kan du köpa burkar med komprimerad luft som blåser bort smulorna från tangentbordet. Gör rent datorskärmen försiktigt, och använd ett rengöringsmedel som är till för LCD, LED- och plasmaskärmar.

Städa vardagsrummet

Dammsug mattorna och/eller, om du har ett trä- eller laminatgolv, torka och rengör. Damma av runt dörrlister och socklar. Det kräver också att man dammar av hyllor, bokhyllor och tv-apparater. Om du har en LCD, LED- eller plasma tv, var försiktig med skärmen och använd ett speciellt rengöringsmedel och en speciell trasa. Damma av underhållningssystem, DVD-spelare och spelkonsoler. Vaser och prydnader kräver också att man dammar av ordentligt. Torka av eller dammsug soffan och fåtöljer, beroende på deras material. Kom ihåg att baksidan av soffan kan vara ett tillhåll av gamla matsmulor. Kontrollera alltid baksidorna och håll rent.

Fönsterputs

Gör rent fönstren både på in- och utsidan. Att göra det regelbundet gör att de blir enklare att hålla rena, och resulterar i ett gladare liv. Om du inte har en fönsterputsare som kan göra rent utsidorna, behöver du gå ut och göra det själv åtminstone en gång i månaden, så smutsen inte byggs upp på utsidan av fönstren.

Golvrengöring

Min far brukade skura golvet i hallen och köket varje kväll efter alla hade gått och lagt sig. På så sätt var det fint och rent när alla gick upp på morgonen, och på grund av att han gjorde det till en rutin var det lättare att hålla golvet rent och glänsande. Återigen, tankesättet är att regelbunden, snabb rengöring gör uppgiften lättare att hålla fast vid.

Avslutningsvis hemstädning

Luta dig tillbaka, lägg upp fötterna på stödet och drick en kaffe (eller någonting starkare). Det ovan nämnda är bara ett förslag till hur du ska ta hand om varje rum. Kika runt på vår sida om tips på hemstädning och etablera rutiner för daglig, veckovis och månadsvis städning. Som med det mesta i livet, så blir hushållningen enkel om du håller koll på saker och ting. Låt det vara och du kommer ha ett berg att bestiga, och kommer ha mindre lust att ta itu med det. Skjut inte upp de små städjobben.