Städa dig till en renare luft – 5 tips för minska pollen och allergener i hemmet

städa hemmet fritt från pollen och allergener

Förutom sanering, är hemstäd extremt viktigt för dem som lider av allergier och astma. När våren och sommaren kommer så får du in pollen och andra allergener i luften. Att då lägga till värme och fukt i denna blandning är en kombination för obehag. Därför är det viktigt att hålla din bostad ren, städad och organiserad. Det finns särskilda åtgärder att vidta för att minska mängden pollen och allergener i luften.

Hemstäd – 5 tips för att förbättra luftkvalitén fri från pollen

De flesta av dessa rengöringstips kan slutföras med endast en dammsugare så se till att den har ett utmärkt filter. Dessa tips är:

  1. Använd din dammsugare på ett icke traditionellt sätt
  2. Utför en mattvätt
  3. Byt filter
  4. Byt handdukar dagligen
  5. Håll sällskapsdjur väl friserade

Icke-traditionell dammsugning

För att eliminera eventuella allergener, dammsug i stort sett varje cm av huset. Detta inkluderar bakom möbler, under madrasser, klädsel (speciellt där husdjur kan sova), kuddar, mattor, dörrskärmar, ventilationsluckor och även väggarna. Spendera mer tid än vanligt på dammsugning av mattor och klädsel för att säkerställa att det mesta av dammet och pollen försvinner. Se också till att damma persienner, takfläktar och fönster. Du kommer att lägga större delen av din tid på att dammsuga men det minskar hur lång tid du måste spendera damm med att damma, så det är jämnar ut sig.

Utför en mattvätt

Utöver dammsugning: rengör mattan ordentligt så kommer du att eliminera alla partiklar som var kvar från dammsugningen. Du kan hyra en matrengöringsmaskin och köpa till rengöringsmedel. Även om det tar tid att torka så kan du placera fläktar runt varje rum för att påskynda processen. Detta kommer att säkerställa att nästan alla allergener försvinner från mattan.

Byt filter på spisen

Luft- och spisfilter kommer att vara det sista steget i denna process. Byte av dessa filter tar bort alla uppsamlade partiklar, damm och allergener som sakta släpps ut i luften mellan bytestillfällena. När detta är klart kommer ditt hårda arbete synas genom mindre nysningar, hosta och klåda och mer frisk doft.

Förebyggande åtgärder för förbättrad luftkvalitet

De sista två tipsen för förbättrad luftkvalitet är dagliga sysslor. Genom att byta handdukar varje dag kommer allt damm och allergener att avlägsnas i tvättmaskinen. Färska handdukar innebär bakteriefria händer. Förutom att eliminera partiklar är det ett utmärkt sätt att förhindra överföring av bakterier och sjukdomar. Se också till att borsta dina husdjur dagligen. Både katter och hundar måste borstas för att avlägsna lösa hår och andra allergener.

Även om det finns många olika utlösande faktorer för astma och allergier, kommer en ren bostad minska mängden farliga ämnen i luften. Att alltid ha färska handdukar och ta väl hand om sina husdjur kommer också att bidra. De som är lider av dessa åkommor kommer tacka dig ordentligt för ditt hårda arbete och sanitära levnadssätt.

Genom att följa dessa enkla rengöringstips kan din hemstädning och luft förbättras. Kontakta en rekommenderad städfirma i Halmstad och du vill ha proffsig städhjälp.